برق (پنل) خورشیدی برای باغ و ویلا یکی از انتخاب هایی است که شما می توانید برای تامین برق مورد نیاز خود در باغ و یا ویلایی که خارج از شهر دارید و عموماً در جاهای بکرتری قرار دارد (و به دلایل مختلف آن را انتخاب کرده اید) داشته باشید. برق خورشیدی برای باغ به کمک انرژی خورشیدی مصارف لوازم برقی شما را در باغ و یا ویلای خارج از شهرتان که به سیستم برق رسانی عمومی دسترسی ندارد تأمین می کند.
این برق توسط پنل های خورشیدی و قرار گیری آن ها تحت تابش آفتاب تولید می گردد. در حالتی که شما برای لذت بردن از طبیعت و دوری از شلوغی شهر، خانه، ویلا و یا باغی را بر میگزینید که در مناطقی بکرتر باشد تا بتوانید از آرامش و صفای آن منطقه استفاده نمایید استفاده از برق خورشیدی می تواند بهترین گزینه باشد.
شما در مناطق بکر و دور از شهر طبیعتاً نیاز به یکسری لوازم و وسایل دارید که با برقکار می کنند. این وسایل در هر جاییکه انسان زندگی کند وجود خواهد داشت و نمی توان این نیازها را کتمان کرد.
عدهای برای تامین برق (پنل) خورشیدی برای باغ و ویلا ای که در مناطق دور از شبکه برقرسانی قرار دارند، از دیزل ژنراتور یا موتور برق استفاده می نمایند. اما استفاده از موتور برق نیز دردسرهای خود را دارد که یکی از ساده ترین این دردسرها سروصدای بسیار زیاد و آزاردهنده این وسیله است که می تواند آرامش شما را واقعا مختل کند.
گرچه موتور برق میتواند برق لازم برای شما را در روز و شب تهیه کند اما این وسیله برای کار نیاز به سوخت فسیلی دارد و درصورتیکه سوخت به میزان کافی به آن نرسد خودش خاموش شده و مصارف شما را نیز بدون برق باقی می گذارد. درنتیجه با وجود نیازمندی موتور برق به سوخت های فسیلی و هزینه های تعمیر و نگهداری بالای آن، اینکه بتوان گزینه بهتری را برای تامین برق مصارف مورد نیاز در باغ و ویلای خارج از شهر انتخاب کرد بسیار قابل تامل می باشد. منبعی از انرژی که علاوه بر رایگان بودن، پاک باشد، همیشه در دسترس باشد و به محیط زیست آسیب نرساند.
برق خورشیدی برای تامین مصارف یک ویلا و یا خانهای که در مناطق بکر و دورافتاده قرار دارد گزینه بسیار مناسبی است. امروز نه تنها در ایران بلکه در نقاط مختلفی از جهان از سیستم های برق جدا از شبکه برای تامین برق مکان ها استفاده می کنند. عموماً برای تامین برق خورشیدی برای ویلا از سیستم خورشیدی جدا از شبکه و یا آفگرید استفاده می شود؛ یعنی به صورتی که برق مورد نیاز یک مکان در همان مکان تولید شده و به مصرف برسد. البته در نقاط مختلفی از جهان دهکدههای دور افتاده ای وجود دارد که با راهاندازی نیروگاه های برق خورشیدی کوچک، به نوعی یک سیستم برقرسانی برای چندین خانوارِ آن منطقه طراحی و راه اندازی کرده اند که باز هم این سیستم به نوعی آفگرید محسوب میشود و جدا از شبکه برق رسانی عمومی می باشد. پس گزینه مناسب برای تامین برق در این شرایط، سیستم آفگرید خورشیدی یا جدا از شبکه می باشد.
در سیستم آفگرید خورشیدی شما علاوه بر پنل های خورشیدی به باتری خورشیدی، اینورتر خورشیدی و شارژ کنترلر نیاز دارید. در صورتیکه برای آبیاری باغ و یا مزارع خود نیاز به پمپ نیز داشته باشید هم می توانید برق مورد نیاز یک پمپ AC را توسط برق خورشیدی تامین کنید و هم می توانید به طور جداگانه از محصول پمپ خورشیدی استفاده کنید که در مقالات دیگر سایت هورآیش بیشتر درباره آن توضیح داده ایم.
اجزای سیستم آفگرید خورشیدی
اجزای سیستم آفگرید خورشیدی در ادامه بررسی می گردد:
پنل خورشیدی اصلی ترین عضو و اولیه ترین تجهیز یک سیستم برق (پنل) خورشیدی برای باغ و ویلا است. این صفحه فتوولتائیک که جنس آن از مواد نیمه رسانا می باشد، با قرارگیری در معرض تابش آفتاب دارای الکترون های آزاد زیادی می شود که دریافت این الکترون های آزاد از صفحه فتوولتائیک در واقع همان دریافت برق خورشیدی می باشد. از آنجاییکه برق تولیدی توسط پنل خورشیدی برق مستقیم یا DC است و اکثریت مصارف برق AC نیاز دارند، باید در سیستم خورشیدی از وسیلهای دیگر نیز استفاده کرد.
اینورتر خورشیدی مبدلی است که وظیفه تبدیل برق DC به AC را برعهده دارد. یعنی برق تولیدی توسط پنل های خورشیدی را به برق مورد نظر مصارف AC تبدیل می نماید. این دستگاه در ورودی برق DC را دریافت و در خروجی برق AC متناسب با نیاز مصرف کننده را تحویل می دهد. انتخاب اینورتر خورشیدی یکی دیگر از مهم ترین بحث ها در محاسبات سیستم های خورشیدی است که باید با توجه به مصارف و بارها در نظر گرفته شود.
باتری خورشیدی نیز یکی دیگر از اجزای یک سیستم خورشیدی است که وظیفه آن ذخیره انرژی الکتریکی می باشد. قطعا اگر شما در باغ و ویلای خود که خارج از شهر است زندگی کنید، شب ها نیز نیاز به برق خواهید داشت. در این شرایط منطقی تر آن است که از یک باتری برای ذخیره برق تولیدی پنل های خورشیدی در روز استفاده کنید تا شب نیز بدون برق باقی نمانید. انواع مختلفی از باتری وجود دارد که حین محاسبات سیستم خورشیدی با توجه به مصرف کننده ها تعیین می شود.
در انتخاب ظرفیت باتری باید دقت زیادی به خرج داد. باتری های مناسب سیستم خورشیدی Deep Cycle می باشد. همچنین باید در این طراحی بحث DOD را نیز در نظر گرفت؛ یعنی این که حداکثر مصرف سیستم شما نباید بیشتر از 50 درصد ظرفیت کل باتری باشد. با رعایت این کار طول عمر باتری شما بالاتر خواهد رفت.
شارژ کنترلر خورشیدی وظیفه کنترل الکتریسیته خروجی از پنل خورشیدی و ورود این الکتریسیته به باتری را برعهده دارد. در واقع اگر باتری بخواهد برق تولیدی پنل را که در طول روز با توجه به تابش متغیر خورشید متفاوت می باشد دریافت کند، قطعا آسیب خواهد دید. پس در این میان باید از وسیله ای استفاده کرد که بتوانند محدوده برق تولیدی را کنترل نماید. وظیفه این کار در سیستم خورشیدی برعهده شارژ کنترلر می باشد.
سانورتر خورشیدی یک وسیله جدیدتر است که وجود آن برای سیستم خورشیدی لزومی ندارد. در واقع این وسیله ترکیبی از اینورتر و شارژ کنترلر می باشد برای عده ای که ترجیح می دهند این دو تجهیز را به صورت یکجا در کنار هم داشته باشند.